Pas op in de zon als je olie op de huid smeert!

Home / doterra / Pas op in de zon als je olie op de huid smeert!

De zon schijnt en het is heerlijk weer! Mocht je net zo’n fanatiek dōTERRA gebruiker zijn als ons, zijn er wel een aantal veiligheidsmaatregelen die je moet treffen als je van het zonnetje geniet na het topisch aanbrengen (op de huid smeren) van citrus oliën.

Fototoxiteit is een reactie die veroorzaakt wordt wanneer bepaalde essentiële oliën op de huid worden blootgesteld aan UV-licht van de zon of van een zonnebank.
De combinatie van zo’n fototoxische olie en de zon kunnen een ernstige of permanente rode huid, jeuk, blaren, zwelling, pigment verandering, uitdroging of zelfs verbranding veroorzaken.
Bij de meeste oliën moet je de zon voor 24 uur vermijden, bij Bergamot is dit zelfs 72 uur. Je kunt dit terugvinden op het flesje of in het Modern Essentials (hand)boek.

De volgende essentiële oliën en mengsels worden door dōTERRA gelabeld als fototoxisch, zij het in verschillende mate:

AromaTouch
Bergamot
Breathe
Breathe Touch
Citrus Bliss
Cumin (LTO)
Elevation
Grapefruit
InTune
Kumquat (LTO)
Lemon
Lime
On Guard
On Guard Touch
Purify
Slim & Sassy
Green Mandarin
Sunny Citrus (LTO)
Whisper
Tangerine (LTO)
Wild Orange
Zendocrine
dōTERRA Cheer
dōTERRA Cheer Touch
dōTERRA Motivate
dōTERRA Motivate Touch
dōTERRA Forgive
dōTERRA Forgive Touch
Beautiful Touch

Bovenstaand overzicht kan in de loop der tijd veranderen, daar er regelmatig nieuwe essentiële oliën- en blends bij komen.
Wij doen ons uiterste best om dit overzicht op deze pagina zo recent mogelijk te houden. LTO betekend limited time offer (tijdelijke producten).

 

Omdat de hierboven opgesomde oliën fototoxisch zijn, raden we dus aan de huid niet bloot te stellen aan direct zonlicht na het aanbrengen van deze essentiële oliën.
Bij de producten voor persoonlijke verzorging is het iets anders. De shampoo en reinigingsmiddelen kan je van je huid afspoelen, dus er is geen aanleiding tot fototoxiciteit.
Essentiële oliën in de lippenbalsem en lotion worden aangetroffen in kleine, geschikte hoeveelheden die naar verwachting geen fototoxisch letsel veroorzaken.
Echter de één is de ander niet, wees dus altijd alert en stop onmiddelijk met het gebruiken mochten er irritaties zijn.

In principe zijn Citrusoliën dus de fototoxische oliën, echter zijn er uitzonderingen.
De volgende citrus essentiële oliën zijn niet fototoxisch en kunnen dus zonder problemen gebruikt worden:

– Stoom gedistilleerde citroen (Citrus limonum)
– Stoom gedistilleerde Limoen (Citrus x aurantifolia)
Rode Mandarijn (Citrus reticulata)
– Zoete Sinaasappel (Citrus sinensis)
– Fucomarine vrije Bergamot

De Red mandarin (Rode Mandarijn) van dōTERRA is dus een uitzondering op de regel. dōTERRA heeft geen stoom gedistilleerde citrus olien in de collectie helaas,
maar van een ander merk zijn deze wellicht wel verkrijgbaar!

Meer informatie over “Veilig met essentiële oliën in de zomer” plus nog een aantal algemene veiligheidstips als het gaat om essentiële oliën vind je hier:
https://www.doterra.com/…/healthy-living-summer-essential-o…

Veiligheid voor alles, fijne dag allemaal!

fototoxische olie doterra

 

Disclaimer: De producten van doTERRA zijn geen geneesmiddel, maar kunnen ter ondersteuning ingezet worden. Bij medische klachten en/of voorgeschreven medicatie altijd eerst een arts raadplegen voordat je de essentiële oliën van doTERRA gaat gebruiken. Let er op dat je alleen 100% pure essentiële oliën met een therapeutische kwaliteit gebruikt (wij maken uitsluitend gebruik van doTERRA) en raadpleeg altijd de informatie op het etiket. Essentiële oliën mogen NIET in de ogen, in de gehoorgang of in open wonden gebruikt worden. Mocht de essentiële olie in je ogen komen, gebruik dan GEEN water, maar wrijf de olie met wat gefractioneerde kokosolie of 100% zuivere olijfolie op een watje uit je ogen. Bij roodheid en irritatie van de huid verdun je onmiddellijk op de betreffende plek de essentiële olie met gefractioneerde kokosolie of met 100% zuivere olijfolie. Oh My Oil neemt geen verantwoording voor het gebruik of de werking van genoemde middelen.

Reacties(3)

Reageer